Philip en Maria, Oftewel "De romantische geschiedenis van een mooie relatie"

In 1948 vertrok Hennie Links, toen nog Zwart, als 18 jarig meisje naar Engeland.

Na enige omzwervingen kwam ze als au pair te werken bij een academisch gezin in Oxford. Margaret, zwanger, verbleef in een sanatorium voor haar TBC, waar ze ook na de geboorte van Philip nog een half jaar zou blijven. Ken leed aan een zwakke gezondheid met regelmatig verblijf in het ziekenhuis. Zijn huishouden en 3 jaar oude zoon Peter en later ook baby’tje Philip werden verzorgd door Oma Hull en Hennie. Na een jaar bij de Tite-familie werd Hennie aangenomen als leerling verpleegster in St. Thomas’ Hospital in Londen. Maar de basis van een levenslange vriendschap was gelegd en Karel Links sloot daar 6 jaar later naadloos bij aan toen hij en Hennie trouwden. Ieder jaar probeerden Karel en Hennie samen op vakantie te gaan naar Engeland. 

Toen Maria 9 was en haar zusje Lea 4 ging de hele familie Links in de zomervakantie naar Engeland. Maria werd verliefd op Engeland. Achter in het DeuxChevauxtje zat ze genieten van het Engelse landschap en te fantaseren hoe het zou zijn om daar later te wonen. Alles was prachtig in Engeland, de duiven in Trafalgar square, de eeuwig miezerende regen, de ijslolly's en de chips. Maar toen ze op een zonnige dag werd voorgesteld aan Philip was haar hart pas echt verkocht. 16 jaar was hij, een ondeugende, grappige, energieke, adembenemende jongen en vooral lief voor Maria. Dit was liefde op het eerste gezicht. Ze voelde zich groeien in zijn gezelschap en alles wat ze samen deden was spannend en leuk. 

Terug in Amsterdam vertelde Maria haar klasgenootjes dat ze in Engeland was verloofd, want dat kon daar al als je 9 was! De zomervakanties in Engeland werden een gewoonte, maar Philip was dan vaak zelf op avontuur helaas. Twee jaar later strandde Philip in Amsterdam bij de Links Familie na de achtervolging van een vakantieliefde. Karel was standbouwer en ontwerper en hij kon heel goed een jonge enthousiaste assistent gebruiken bij het werk op beurzen en tentoonstellingen. 18 jarige Philip had een aantal memorabele maanden in Amsterdam en Maria zag hem dan ook niet heel vaak, maar ze genoot ervan als ze mocht meehelpen op het atelier. Ze is een keer zo dapper geweest tegen Philip te zeggen dat hij met niemand anders mocht trouwen, maar op haar moest wachten. Philip kan zich dat nog duidelijk herinneren. 

Philip trouwde een Frans-Vietnamese en ging in Zuid-Frankrijk wonen. Maria ontmoette een Duitser waarmee ze samenwoonde en een heftige periode beleefde. In ’77 verliet ze Uly en zocht haar toevlucht bij haar ouders. Vier dagen na haar intrek aldaar kwam Philip! Hij was weggelopen bij zijn vrouw. De eerste weken brachten Philip en Maria veel in elkaars gezelschap door. Tot diep in de nacht bespraken ze elkaars verdriet en troostten mekaar. En nu werd Philip ook verliefd op Maria. Maar zo onmiddellijk na hun beider gestrande relaties aan een nieuwe starten leek hen geen goed idee en uiteindelijk gingen ze beiden huns weegs. Philip trouwde nog 3 keer en kreeg in 1983 een dochter uit zijn 3e huwelijk. Maria ontmoette een jaar later de vader van haar 2 kinderen. Door de jaren heen zagen ze elkaar nog wel eens en bleven op de hoogte van elkaars wederwaardigheden via de ouders en Philips broer en schoonzus. 

In 2000, kreeg Maria een kerstkaart van Philip. Ze herkende onmiddellijk het handschrift en voelde zich blozen en haar adem inhouden toen ze de brief opende. Philip was een jaar ervoor gescheiden en hoorde hetzelfde over Maria. Er ontstond een intensieve briefwisseling per post en E-mail en later werd er zelfs getelefoneerd. Er bloeide een hevige verliefdheid op. Ze moesten elkaar ontmoeten om te voelen of dit alleen maar fictie was of werkelijkheid. Op 30 juni 2001 hadden ze een stiekeme afspraak in Parijs. Beiden ervoeren trillende ledematen en hartkloppingen, helemaal na die eerste zoen aan de Quai d’Orsay. Een ongelooflijke, onvergetelijke 24 uur. Heel rustig aan bezochten Maria en Philip elkaar vaker en langer. Pas na een jaar ontmoetten Thomas en Francine hun toekomstige stiefvader. 
 
In 2007 werd bij Philip een hersentumor geconstateerd, een week later ging hij al onder het mes. Daarna bestraling en chemo en nog meer chemo. Het waren zware tijden. Philip in Londen, Maria in Amsterdam. Ze hadden altijd het idee gehad pas aan samenwonen te denken wanneer Maria’s kinderen op eigen benen zouden staan. Maar de tumor maakte dat ze echt niet meer apart konden wonen, dus Philip bracht nu de meeste tijd in Amsterdam, tussen ziekenhuisafspraken in Londen door. 

Op 30 juni 2008, exact 7 jaar na de eerste zoen in Parijs, trouwden ze in Amsterdam. Een schitterende dag. Dankzij de kinderen en de vriendenkring ging het bruidspaar op huwelijksreis naar Sienna. Philip settelde zich tevreden in Amsterdam, hij paste perfect in de fijne vriendenkring van Maria en kreeg een zeer bijzondere relatie met Thomas en Francine. Hij weidde zich aan zijn fotografie en het verzamelen van Murano kunst-glas, wat hij later verkocht in zijn stand op Antiekcentrum Amsterdam, voorheen Antiekmarkt de Looier. 

In 2017 besloot Philip te stoppen met de winkel en zijn Murano-glas kennis op te schrijven. Maria' s Pilatesworks studio werd uitgebreid naar 16 klassen per week en ze breidde haar Kalligrafie aktiviteiten uit met lesgeven en opdrachten uitvoeren. Door haar drukke leven en zijn behoefte aan rust wonen ze nu weer apart. Philip in zijn heerlijke Londonse huisje waar hij in alle stilte aan zijn boek kan werken. Maria druk in de pilates studio en haar atelier. Alle vakanties trekken ze zich terug in zijn appartementje en genieten ze van de rust en elkaar.  
De tumor gedraagt zich als een vulkaan, af en toe dreigt ie uit te barsten, maar het blijkt toch steeds loos alarm te zijn.
Jan. 2023 

Populaire posts van deze blog

Philip's gezondheid

De MINI TRAMPOLINE voor MAXI FITNESS